fallback

Представят проекта за данък "вредни храни“ през септември

Спад в продажбите и разрастване на сивия сектор предвиждат от бизнеса

11:40 | 17.08.15 г. 1

Министерството на здравеопазването ще представи в началото на септември проект за въвеждане на данък "вредни храни“, съобщава БНР. Тогава ще бъде организирано и обществено обсъждане по темата.

Идеята за новия данък беше представена от здравното министерство като мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот. Най-вероятно размерът му ще е между 3 и 10 на сто.

Обсъжда се данъкът да обхване четири групи храни. Продукти, които включват индустриално получени трансмастни киселини в резултат на използването на частично хидрогенирани растителни масла, енергийните напитки, безалкохолните напитки и продукти с високо съдържание на сол и захар.

Идеята обаче среща острата реакция на бизнеса. Поставени в информационен вакуум производители се питат защо определени храни с лекота биват наричани вредни и твърдят, че досега европейският опит показва провала на тази идея, а последствията ще бъдат спад в продажбите и разрастване на сивия сектор.

Призивът е за балансиран подход, при който да бъде защитен интересът както на потребителите, така и на бизнеса, както и правилно да бъде разчетен опитът на Европа.

Въвеждането на такса за вредни храни ще доведе до масови фалити в хранителната индустрия, смята председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки Жана Величкова.

„Ефектите от подобни мерки, които са въведени в някои държави, показват, че данъкът рефлектира изключително тежко върху конкурентоспособността на сектора и по всички представители на бизнеса по веригата. Изследванията на Европейската комисия показват, че потребителите изместват нагласите си към стоки, които са съпоставими, не са обхванати от данъка, но дори допринасят до по-увеличен калориен прием“, посочи Величкова.

Проблемите ще бъдат по цялата верига - от производството на селскостопанската продукция през преработвателните предприятия, търговията, крайния клиент. Цените, естествено, трябва да се вдигнат, заяви инж. Стойко Кировски, собственик на фирма за плодово-захарни консерви.

Според Института за пазарна икономика данък "храни" е несъстоятелен, а и опитът на други страни показва, че няма основания той да се въвежда и в България. В свой анализ икономистите от ИПИ цитират нарочни изследвания, които показват крайна неефективност на данъчното облагане за целите на борбата със затлъстяването.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:38 | 13.09.22 г.
fallback